wtorek, 13 października 2015

Najlepszy pasztet warzywny


Dzisiaj przepis na pasztet -  bez mięsa, bez glutenu i bez sztucznych dodatków. Niektórzy się pewnie zastanawiają, czy taki pasztet może smakować - bez wahania odpowiadamy: tak! Gdy tylko Marta - autorka bloga Jadłonomia opublikowała ten przepis, wiedziałyśmy, że go przygotujemy. Nie zawiodłyśmy się, a co więcej, uważamy że jest to najlepszy pasztet jaki jadłyśmy. Spróbujcie koniecznie, a jeśli lubicie pasztety bez mięsa, zajrzyjcie też do przepisu na pasztet z soczewicy (klik).


Składniki:
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka zmielonych orzechów (u nas włoskie)
2 marchewki
2 pietruszki
1 por (biała część)
2 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku
100 ml oleju
3 łyżki sosu sojowego (bezglutenowego)
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka majeranku
łyżeczka suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki tymianku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

1. Białą część pora pokrój w talarki i podsmaż na oleju w garnku lub głębokiej patelni. Do pora dodaj liście laurowe, ziele angielskie i smaż do momentu, aż por będzie szklisty i miękki. Marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, selera naciowego posiekaj. Tak przygotowane warzywa dodaj do pora, wymieszaj, a następnie przeciśnij do nich ząbki czosnku. Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe z garnka.



2. Duś całość na małym ogniu przez 10-15 min, do momentu, aż warzywa będą bardzo miękkie. Przełóż warzywa do naczynia, dodaj do nich ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, 100 ml oleju i pozostałe przyprawy (sos sojowy, majeranek, pietruszkę, lubczyk, tymianek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz). Wszystko dobrze wymieszaj i zmiel w maszynce na gładką masę. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw solą i pieprzem.


3. Masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 ºC. Wyjmij pasztet i zostaw do wystudzenia, najlepiej na kilka godzin, wtedy pasztet będzie zwarty i będzie się lepiej kroił.

Nasze oceny:

Basia: Pasztet jest naprawdę pyszny, świetnie się rozsmarowuje na pieczywie i pasuje do niego wiele dodatków. Wracam do niego bardzo często. Moja ocena: 10/10!

Julka: Cała moja rodzina uwielbia ten pasztet, ostatnio pytali, kiedy upiekę go ponownie :). Moja ocena: 10/10.


15 komentarzy:

  1. Fajny pasztet, w sam raz na kanapkę do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię bezmięsne pasztety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. b fajny przepis, i bardzo apetyczny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny. Przepis jest świetny, lubię Marty pomysły na dania. Zdecydowanie go wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie cuda! :) idealny do kanapek, czy nawet tak! jako przekąska ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha pasztet, na kanapkę z ogórkiem kiszonym lub papryką w occie - ale się rozmarzyłam :}

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszoności!
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie tak do końca bez glutenu. Sos sojowy składa się z 50% fermentowanej pszenicy.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter